Консультує психолог: стрес у невеликому місті

26 Червня 2021, 19:00
Ірина Шарварі - Психологиня, арт-терапевтка 1634
Ірина Шарварі - Психологиня, арт-терапевтка

Стрес - як часто ми зустрічаємо це слово, в нашому житті. Про те, що воно означає, знає не з останніх вуст наша головна героїня рубрики «Консультує психолог», психологиня, арт-терапевтка — Ірина Шарварі. Саме вона розповідатиме ужгородцям як боротися зі стресом у невеликому місті, та як правильно розслаблятися після роботи аби відпочити не тільки морально, а й психологічно. Адже саме здорова психіка, є запорукою щасливого життя. 

«Стрес в не Великому місті або Як відпочивати і коли жити, якщо ти кожного дня на роботі»

Стрес  — захисна реакція організму  (в т.ч. нервової, гормональної та ін. систем) у відповідь на дуже сильну дію (подразник) зовні, яка перевищує норму. Він пов'язаний з викидом великої кількості адреналіну, який необхідний для адаптації організму до стресової ситуації. Але коли таких ситуацій надто багато, організм «дає збій», слабшає, втрачає фізичне і психічне здоров'я: від порушення імунітету до сильних неврозів.

Стрес  — не обов'язково наш ворог. Він, як і відчуття болю, попереджає нас про небезпеку.

Шкодить нам невеликий щоденний стрес, який є дуже небезпечним.

Він може призводити до: депресії, синдрому хронічної втоми, погіршення когнітивних функцій, ранньої сивини або втрати волосся, головних болей та болей у спині, зниження фертильності і частих хвороб.

Здавалось би, живучи у невеликому місті, ми захищені від таких стрес-факторів, як: велика кількість людей, машин, шуму, заторів, та інших світлових, звукових, соціальних і психічних факторів. Живи і радій, але є…

Стрес-фактори невеликого міста.

Наприклад, стрес пов’язаний з проблемами на роботі може посилюватись тим, що змінити роботу в невеликому місті складніше. А будь-який конфлікт із розривом стосунків може завершитись тим, що ви постійно будете стикатись з цією людиною на вулиці, цим самим посилюючи неприємні переживання.

Ну і значно менша кількість варіантів проведення вільного часу, що може призводити до постійного переживання «дня бабака».

Які ж є способи подолання стресу? Насамперед, варто визначитись з тим, куди сили йдуть і звідки приходять.

Якщо стрес на роботі пов’язаний із великою кількістю завдань, пам’ятайте про принцип Парето: 20% зусиль дають 80% результату, 80% зусиль дають 20% результату. Цей принцип показує важливість вміння розставляти пріоритети, а не хапатись за всі заплановані справи одразу; виділяти головні і другорядні задачі. Тобто, з 10 запланованих на сьогодні справ 2 більш важливі ніж решта 8. На них і сконцентруйтесь в першу чергу.

Вчіться планувати свій день і не забувайте хвалити себе за кожне виконане завдання.

Обмежте контакт з людьми, після розмов з якими відчуваєте себе виснаженими. 

Також обмежте перегляд новин та серфінг в соціальних мережах. 

Не порівнюйте себе з іншими, адже красиві картинки в інтернеті – лише невелика частина реальності, а погані дні бувають у всіх.

Натомість:

Рухайтесь: прогулянки, спорт, плавання, гімнастика, йога.

Зупиняйтесь: мистецтво, природа, медитація, дихальні вправи.

Час для себе: запишіться на масаж, прийміть ванну чи душ, почитайте книгу, знайдіть хоббі.

Здоровий сон та харчування, вчасний похід до лікаря можуть вирішити досить багато проблем.

Зверніться до психолога, якщо помічаєте у себе схильність перепрацьовувати, або вирішувати проблеми за всіх.

І бережіть себе, адже ви у себе одні.

 

Статтю підготувала: Психологиня, арт-терапевтка — Ірина Шарварі 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024