Консультує психолог: відпустка разом з сім’єю, або Як відпочити і не пересваритись в процесі

10 Липня 2021, 19:00
Ірина Шарварі - Психологиня, арт-терапевтка 1354
Ірина Шарварі - Психологиня, арт-терапевтка

Настав час відпусток. Якщо ви плануєте поїхати на відпочинок але боїтесь посваритися з рідними, то рекомендуємо вам взяти з собою декілька порад від героїні рубрики «Консультує психолог», психологині, арт-терапевтки — Ірини Шарварі. Саме вона розповідатиме ужгородцям про корисні речі в психології, які допоможуть вам стати кращими. Адже здорова психіка, є запорукою щасливого життя. 

Сьогоднішня тема рубрики: «Відпустка разом з сім’єю або Як відпочити і не пересваритись в процесі»

Літо – пора відпусток. Ми всі чекаємо її з нетерпінням і покладаємо на неї багато надій. 

То чому ж часто вони не виправдовуються, і ми повертаємось на роботу розчарованими?

Причин може бути кілька:

1. Ви не любите свою роботу.

Навіть найкраща відпустка не компенсує того, що весь рік ви ходите на нелюбиму роботу. Адже кожен день вашого життя має значення, а не лише кілька тижнів на рік. Тож навряд чи відпустка виправить негативні переживання за всі попередні місяці, як би вам цього не хотілось.

2. Ви запланували занадто багато.

Відвідати батьків, перебрати шафу, зробити ремонт, скопати город, ще й відвідати безліч цікавих місць? Не дивно, якщо після такого «відпочинку» ви мріятимете повернутись до звичного робочого режиму.

3. Ви маєте багато невирішених сімейних конфліктів.

Як карантинний режим оголив багато внутрішньосімейних проблем, які до цього успішно ігнорувались за допомогою режиму «дім-робота»; так і відпустка може змусити повернутись до тем, які до неї відкладались по причині зайнятості. І тоді милий сімейний відпочинок перетвориться у суцільне з’ясування стосунків.

4. Ви не вперше проводите відпустку не так, як хочеться вам.

Якщо ви щоразу поступаєтесь партнеру у виборі способу проведення відпустки, то притлумлений гнів і розчарування будуть вашими постійними супутниками.

5. Ви не врахували вік, можливості і потреби дітей.

Чим молодша дитина – тим більш розміреним має бути відпочинок. Ігнорування цього правила може коштувати вам кількох сотень нервових клітин.

Що ж робити?

Почніть заздалегідь. Узгодьте розклад, домовтесь із партнером/партнеркою про час і спосіб відпустки.

Виберіть доречний момент і місце, де ніхто вам не заважатиме.

Обдумайте всі прийнятні для вас варіанти.

Не накопичуйте проблеми. Будь-який конфлікт намагайтесь розв’язувати одразу (попередньо заспокоївшись), а не відкладати у довгий ящик. Так ви захистите себе від бомби вповільненої дії, що може розірватись у момент, поки ви мирно собі загоряєте.

Говоріть про свої потреби. Спокійно, впевнено, з готовністю до діалогу. Не чекайте, що хтось прочитає ваші думки.

Будьте готові почути іншу людину також.

Використовуйте Я-повідомлення замість ти-повідомлень. Наприклад «я давно мрію» замість «ти ніколи мене не слухаєш».

Не покладайте занадто великих очікувань. Відпустка це тільки відпустка. Вона не зцілює хворих, не дарує безсмертя і вічну молодість. За час відпустки ви мали б відпочити. Крапка.

Дайте собі день-два запасу, щоб відлежатись після тривалого переїзду/перельоту, інтенсивних вражень.

Є таке поняття «депресії після відвідування Парижу». З нею часто звертаються до психологів люди після поїздок по найбільш відомим містам: Париж, Рим, Венеція. От людина, наприклад, роками мріяла, фантазувала про Париж, його вишуканих мешканців, аромат кави і круасанів і зіткнувшись з реальністю: натовпи туристів, купи сміття, галас і сморід, відчуває себе обдуреною і зрадженою. І чим ідеальнішою була картинка в голові, тим більшим буде розчарування. І це стосується не лише Парижу і не лише відпусток.

Тож мрійте, плануйте, але будьте реалістами. Тоді дрібні неприємності не застануть вас зненацька і ви зможете на повну насолодитись цією прекрасною і довгоочікуваною порою.

Статтю підготувала: Психологиня, арт-терапевтка — Ірина Шарварі 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024