Консультує психолог: страх співбесіди

20 Серпня 2021, 19:16
Фото ілюстративне 1465
Фото ілюстративне

Інколи, на шляху до омріяної посади нас зупиняє страх перед співбесідою. Тривога вже за декілька днів до самої співбесіди, пітніння, сплутана мова, дурні помилки, за які себе потім картаєш. Знайомо? Якщо так, то давайте поглянемо, що можна з цим зробити.

В сьогоднішній рубриці «Консультує психолог», психологиня, арт-терапевтка — Ірина Шарварі розповість вам, що таке страх перед співбесідою та як з ним боротися. Саме вона ділиться з ужгородцями корисними речами в психології, які допоможуть вам стати кращими. Адже здорова психіка, є запорукою щасливого життя. 

Отже, для початку визначимось, що невелике хвилювання є абсолютно нормальною реакцією на важливу подію. 

Всі хвилюються: спортсмени перед змаганнями, артисти перед тисячним виходом на сцену.

Але якщо тривога і страх сковують, плутають думки і не дають проявити себе якнайкращим чином – потрібно діяти.

Підготуйте якісне резюме. Чітке, в ідеалі на одному листі, зручне для читання. 

Поширена порада, однак добре оформлене резюме дозволяє роботодавцю скласти про вас позитивне враження ще до зустрічі. Погодьтесь, непоганий бонус.

Освіжіть свої знання. Потратьте трохи (або не трохи) часу на повторення того, що вже знаєте та ознайомлення з новими віяннями у вашій професії. Це створить фундамент вашої впевненості.

Випишіть собі окремо всі свої знання і вміння. Не тільки ви хочете отримати цю роботу, але й роботодавець шукає хорошого працівника. Тож не забувайте нагадувати собі про власну цінність.

Ваші страхи – це перебільшені фантазії стосовно негативного розвитку подій. З ними краще розбиратись по одному (якщо відчуваєте, що не справляєтесь – зверніться за підтримкою до спеціаліста).

Основні страхи, що можуть вам заважати:

Страх негативної оцінки. Якщо ви десь глибоко всередині впевнені, що всі люди оцінюють вас негативно, то звичайно вам буде надзвичайно тривожно на співбесіді. Для полегшення тривоги пригадайте всі компліменти, всі позитивні відгуки про вас і всіх людей, що знають і люблять вас.

Страх помилки. Не помиляється тільки той, хто нічого не робить. Всі ми люди і можемо ляпнути чи зробити якусь дурницю. Отже, якщо ви помилились, то: а) ви людина, б) ви щось робите. Найкращий спосіб зняти напругу – посміхнутись і рухатись далі.

Страх відмови. А якщо точніше – страх бути відторгнутим. Насправді, відмова не означає, що ви погані. Відмова просто про різність. А ще, якщо ви не підете на співбесіду, це рівноцінно відмові, адже посаду так ви точно не отримаєте.

Будьте спокійні, впевнені і доброзичливі, не бійтесь задавати зустрічні питання. Пам’ятайте, що співбесіда – двосторонній процес.

Бережіть себе і удачі.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39