Консультує психолог: новий штам коронавірусу – як не піддатися паніці

31 Серпня 2021, 09:45
Фото з відкритих джерел 1296
Фото з відкритих джерел

Наближається осінь, а з нею і нові побоювання закарпатців щодо пандемії Сovid-19.

Коли прийде третя хвиля? Чи буде карантин і яким він буде, якщо так? Наскільки небезпечна «Дельта»? Що там із поїздками за кордон? Як будуть навчатись діти? Поступово, тривога наростає. 

В сьогоднішній рубриці «Консультує психолог», психологиня, арт-терапевтка — Ірина Шарварі розповість вам, як не піддатися паніці перед наступною хвилею нового штаму коронавірусу, який очікують вже цієї осені. Саме вона ділиться з ужгородцями корисними речами в психології, які допоможуть вам стати кращими. Адже здорова психіка, є запорукою щасливого життя. 

Поруч із великими, екзистенційними, питаннями щодо життя, смерті і непередбачуваності нашого світу, виникає безліч маленьких повсякденних запитань. Про те, до чого нам готуватись і що робити. А однозначних відповідей на них ні в кого нема.

Як нам жити у такому непевному світі? Де шукати відповіді і на кого опиратись? Спробуємо пошукати разом.

В цій статті не буде однозначних рекомендацій. Натомість, ми будемо шукати свій індивідуальний рецепт ліків від тривоги.

Отож, візьміть ручку і листок паперу і запишіть:

У який спосіб Ви будете турбуватись про своє здоров’я цієї осені?

Це можуть бути зміни в харчуванні, біг по ранкам, прийом вітамінів і т.ін. Те, що спрацює саме для Вас і дотримуючись чого Ви зможете сказати: «Я дбаю про своє здоров’я».

Які справи підтримуватимуть вас та підійматимуть настрій у хорошу погоду? А в дощову?

Напишіть не менше 10 пунктів. 

Це ті заняття, що даватимуть Вам ресурс і на які можна переключатись при нападі тривоги.

З якими людьми Вам варто обмежити спілкування?

Це можуть бути люди, після спілкування з якими вас накриває панікою і думками на кшталт «ми всі загинемо». А також ті, після невинної розмови з якими Ви почуваєтесь вкрай виснажено.

Які люди є вашою підтримкою, опорою? На кого Ви можете покластись і кому подзвонити у важку хвилину?

Добре знати, що є люди, котрим Ви небайдужі. Кому можете відверто сказати «мені зараз тривожно» і отримати підтримку. Однак бажано, щоб ця підтримка була двосторонньою, інакше вже Вас занесуть до попереднього списку))

Напишіть список тих джерел інформації, котрим ви довіряєте і керуйтесь ними в пошуку інформації. 

А також винесіть собі окремою вкладкою або ж роздрукуйте статтю «як розпізнати фейки» і звіряйтесь з нею, коли наткнетесь в інтернеті на чергове ВІД НАС ДАВНО ПРИХОВУЮТЬ.

Позначте, які сфери життя Ви контролюєте.

Ми не в силах контролювати все. Хвороби, стихія, значні соціальні чи політичні зміни залишаються поза нашим контролем, однак в самі непевні часи є речі, що залишаються в межах нашого контролю. Як Ви проводите вільний час, що готуєте на вечерю, що дивитесь, читаєте і т.д.

Запишіть план дій на різні випадки: в разі якщо захворіли ви, хтось з близьких, втрати роботи, закриття садків і т.д.

Якщо ще не ознайомились, прочитайте доказову інформацію щодо лікування, вакцинації та ін. І пам’ятайте: чим детальнішим є План Б, тим більше відчуття контролю над ситуацією, а значить спокійніші Ви.

Запишіть собі, які стресові ситуації в житті Ви вже успішно подолали і які Ваші сильні сторони при цьому проявились.

Не соромтесь себе хвалити!

І давайте частіше нагадувати собі, що ми справді багато пройшли. Ми звикли носити маски в магазини, адаптувались до нових реалій, освоїли онлайн. Ми справились зі значно більшим стресом. Справимось і тепер.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024