23 січня: що святкуємо та в кого іменини

23 Січня 2022, 11:50
23 січня: що святкуємо та в кого іменини 649
23 січня: що святкуємо та в кого іменини

До кінця року залишається 342 дні.

Сьогодні у світі відзначають Свято чутокДень почерку (або День ручного письма), День вимірювання своєї ноги та Національний день пирогів в США.

Також у США святкують День пирога з ревенем, День святості людського життя і День снігоприбирачів, що грають в хокей з поштовими скриньками, в Тайвані – Всесвітній день свободи, в Іспанії – День пам'яті святого Ільдефонса толедського, в Індії – День Субхас Чандра Бос.

Метою Дня почерку підкреслити, наскільки рукописне письмо все ще важливе, навіть у наш цифровий час, а також дослідити характер почерку та його чистоту. Його заснували 1977 року, коли педагоги помітили, що люди поступово втрачають навички письма. Хоча про це свято мало хто знає, але воно набуває все більшої популярності з року в рік. 

До речі, мало хто знає, але найкоротший лист написав Віктор Гюго. Він відправив його своєму видавцеві, поставивши на аркуші паперу лише один знак запитання. У відповідь він отримав знак оклику, що означало: його рукопис прийняли.

Іменинниками сьогодні є Анатолій, Григорій, Зиновій, Макар, Павло, Петро, Феофан.

Також 23 січня віряни вшановують пам’ять святителя Григорія Ніського.

Традиції та звичаї:

  • дивилися, який сьогодні день: на деревах та стогах іній — літо буде негожим та холодним;
  • якщо 23 січня вітер дме з півдня, значить в червні будуть грози та дощі;
  • якщо погода ясна, літо буде сухим та спекотним;
  • в народі існувало повір’я «якщо на Григорія снігу багато — то і хліба багато буде»;
  • якщо на стовпах є іній, буде поганою риболовля;
  • 23 січня іній не проходить ще з вечора минулого дня — незабаром зіпсується погода.

Події цього дня:

23 січня 1556 року в Китаї сталося один із найбільш руйнівних і найбільших за кількістю жертв землетрусів у світі. Загинули 830 тисяч людей.

У 1849 році в Женеві, штат Нью-Йорк, вперше в історії США жінці вручили диплом лікаря. Його володаркою стала Елізабет Блекуелл, уроджена англійка.

У 1895 році вперше на берег Антарктиди зійшли люди – капітан і пасажир норвезького промислового судна «Антарктик». Це були Крістенсен і Борхгревінк. Останній і умовив капітана спустити на воду шлюпку і пристати до берега. Більш того, він зібрав там зразки мінералів, побачив і описав антарктичний лишайник, а у воді помітив медузу. Одним з чудес, які спостерігали члени екіпажу на новому материку, було Полярне сяйво.

У 1960 році Жак Пікар і Дон Уолш на батискафі «Трієст» опустилися на дно Маріанської западини. Вони досягли «найнижчої» точки Світового океану, так званої «Безодні Челленджера». Прилади зафіксували рекордну глибину – 11 521 метр. Згодом цифра була скоригована – 10 918 метрів. Спуск «Трієста» тривав 4 години 48 хвилин, підйом – 3 години 15 хвилин. На дні сміливці пробули близько 20 хвилин, з'ївши там по шоколадці, щоб підкріпитися.

У 1964 році в медичному центрі Університету штату Міссісіпі дванадцять лікарів під керівництвом доктора Джеймса Харді трансплантували серце шимпанзе 64-річному пацієнту. Після операції він прожив близько місяця, так і не прийшовши до тями.

У 2002 році, зігравши внічию з українським гросмейстером Василем Іванчуком у фінальному матчі за звання чемпіона світу за версією ФІДЕ, 18-річний також українець Руслан Пономарьов з Краматорська достроково став чемпіоном.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024