Збережені крізь час: ужгородські археологи розповіли про середньовічні церкви Закарпаття

30 Січня 2023, 16:30
Володимир Мойжес 811
Володимир Мойжес

У науковій бібліотеці Ужгородського національного університету археологи продовжують розповідати усім охочим про історію Закарпатського краю.

Про це розповідають журналісти ПравдаЄ.

«Закарпатська область славиться своїми архітектурними пам’ятками, серед яких найбільш відомими та популярними у туристів являються замки та палаци. Однак, цікавими об’єктами також виступають середньовічні сакральні споруди, що мають не меншу історично-архітектурну цінність і яких в області нараховується декілька десятків. Одні з них, на жаль, через бурхливі події історії, дійшли до нашого часу тільки у вигляді руїн, інші продовжують діяти й сьогодні належать різним конфесіям. Ми з вами наразі розглянемо ті, що досліджувала археологічна експедиція Ужгородського національного університету. У цьому напрямку ми розпочали роботи з 2016 року», – зазначає лектор Володимир Мойжес.

Під час розповіді Володимир Мойжес окреслив особливості шести об’єктів церковної архітектури часів середньовіччя, що знаходяться на Ужгородщині, а також ознайомив із ключовими знахідками, що були виявлені під час археологічних досліджень.

Значну частину знахідок ужгородських археологів, і не тільки, можна побачити серед експонатів Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького. Проте доцент зазначив, після 24 лютого коштовні прикраси прибрали з виставки у цілях безпеки. 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024