«Мертвий ведмідь не має жодного стосунку до ведмежати, що прибилося до села», – Держприкордонслужба України

03 Травня 2023, 15:05
Фото ілюстративне 459
Фото ілюстративне

Тіло ведмедя, яке виявили прикордонники, та ведмежа, яке прибилося до села, не мають жодного стосунку одне до одного.

Про це запевнили працівники Держприкордонслужби та держпродспоживслужби на брифінгу 3 травня.

За словами молодшого інспектора Василя Киви (він є на фото з мертвим ведмедем), виявили тіло в лісі при обході території. Спершу зреагувала собака, а вже потім наряд пішов за нею слідом та натрапили на таку «знахідку». Світлину вирішили зробити, бо раніше ведмедя не бачили. А от як вона потрапила в соцмережі – не знає, запевнив молодший інспектор.

Про те, що у ведмедя не стріляли прикордонники, запевняє і їх керівник, перший заступник начальника 94 прикордонного загону Роман Кігівчак.

Після завершення зміни прикордонники здають зброю та набої. Нестачі в набоях не було, запевняють в Держприкордонслужбі. Та повідомляють, що будуть подавати до суду за наклеп на автора обвинувального посту.

Нагадаємо, виявили тіло ведмедя 12 квітня. Як запевняють у службі, тоді ж експерти й провели огляд тіла та написали висновок. За яким це туша самця, яка пролежала на місці вже близько тижня. Ведмедю було близько 15 років і помер від виснаження,  запевняють в акті огляду. Слідів від вогнепальної зброї на тілі ведмедя не виявили.

Відповідний акт підписали представники Ужгородського управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області, Кам’яницького лісництва, голова та єгер Закарпатського товариства мисливців і рибалок «Лісівник», а також мисливствознавець Ужгородського лісового господарства.

Після огляду тіла ведмедя його закопали на тому ж місці, де і знайшли, запевняють в Держприкордонслужбі.

Те, що ведмідь, тіло якого виявили, не має жодного стосунку до дитинчати, аргументують місцем розташування. Відстань між зазначеними локаціями близько 60 кілометрів. 

Після розголосу 1 травня на ділянку прикордонного підрозділу «Кам'яниця», де виявили труп ведмедя, виїхали співробітники Національної поліції, ветеринар, а також запросили автора допису. Правоохоронці ідентифікували місцевість, що зображена на поширеному фото, та провели огляд місця. Вирішили, що ексгумуватимуть тіло тварини після залучення відповідних спеціалістів.

Автор обвинувального допису та директор Ужанського національного природного парку Владислав Каменца підтверджує свою присутність під час огляду місця події та має ряд заперечень, про що й написав на своїй сторінці у фейсбуці.

«Труп тварини не викопували. Який його стан і чи дійсно він там – ми так і не побачили. Навряд можна визначити, що це саме те місце з фото, як стверджують прикордонники. Також виникає питання, чому нема представника екоінспекції? Червонокнижний вид, має бути спеціальна процедура. Зміст акту теж неоднозначний. Як можна «виїсти внутрішні органи», не пошкодивши шкірний покрив, знають лише члени комісії, які підписали акт», – зазначає Владислав Каменца.
За словами автора публікації, він вже звернувся до спеціалізованої прокуратури, яка і має визначити на чиєму боці правда та чи має стосунок мертвий ведмідь до дитинчати, яке прибилося до села на Березнянщині.  Журналісти Район. Ужгород будуть стежити за подальшим розвитком ситуації.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024