В Ужгороді реалізують грантовий українсько-словацький протипаводковий проект

08 Серпня 2023, 14:10
В Ужгороді реалізують грантовий українсько-словацький протипаводковий проект 244
В Ужгороді реалізують грантовий українсько-словацький протипаводковий проект

Бути готовими до паводку і зуміти мінімізувати його наслідки: саме це стало головною метою українсько-словацького грантового проекту FloodUZH «Спільні заходи з запобігання природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж». Його реалізовують на Закарпатті з 1 вересня 2019 р. до 31 серпня 2023 р.

Про це повідомляє перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький.

Ініціатива зосереджена в Ужгородському районі Закарпатської області (Ужгородщина, Великоберезнянщина, Перечинщина), а також у Пряшівському і Кошицькому краях Словацької Республіки.

Уж, як і інші закарпатські річки, мають характерну рису. Ідеться про паводки, які трапляються тут у різні пори року. Її води дуже швидко можуть затоплювати прибережні території.

Унікальність цього міжнародного проекту в тому, що ми можемо підготуватися до можливих надзвичайних ситуацій, розуміти, як може рухатися паводкова хвиля і які об’єкти у зоні ризику.

Щоб усе врахувати, фахівці зробили аерофотозйомки басейну річки, провели топогеодезичні вимірювання, дослідили біорізноманіття водойми та її приток, розробили гідродинамічну 2D модель паводкової ситуації, закупили сучасне гідрометричне і технічне обладнання.

У результаті в Закарпатській області, чи не одній з перших в Україні, зробили   картування загроз затоплень з цільовою територією басейну річки Уж.

Для партнерів було важливо зробити все можливе, аби в майбутньому мінімізувати негативні наслідки, пов’язані із затопленням, які мають вплив на здоров’я та життя людей, довкілля, економіку, культурну спадщину. Тому всі напрацювання, зроблені у межах проекту, потрібні для громад басейну річки Уж, рятувальників, працівників водного господарства. А країна загалом і область зокрема стають ще на крок ближчими до виконання та дотримання вимог європейських директив і принципів.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024