В Ужгороді збирають підписи за порятунок платанової алеї на Слов'янській набережній

07 Лютого 2024, 09:25
Платанова алея 1674
Платанова алея

Понад 1000 підписів зібрали протягом перших 5 днів за збереження алеї унікальних дерев – платанів на Слов'янській набережній в обласному центрі Закарпаття. Небайдужа громадськість просить владу присвоїти платанам статусу парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення та офіційної назви «Платанова алея».

Йдеться про громадську ініціативу щодо збереження унікальної алеї із 79 дерев-особин гібриду східного і західного платана, що ростуть вздовж пішохідно-велосипедної доріжки на Слов'янській набережній від транспортного мосту Масарика до Боздоського парку. 

За інформацією порталу Закарпаття онлайн, станом на 6 лютого зібрали вже понад 1100 підписів. Збір триватиме ще протягом 24 годин.

Долучитись до збереження Платанової алеї можна поставивши свій підпис під зверненням в Google-формі за цим посиланням.

Підставою для колективного звернення стало неодноразове і неправильне кронування та обрізка гілок в здорових платанів комунальними службами Ужгорода, які часто досягали 20-40 см у діаметрі. В обох випадках були порушені крони дерев, зрізи не були оброблені спецзасобами, що значно збільшило ризики захворювання та подальшої загибелі дерев.

Останнім кричущичим фактом стало необгрунтоване варварське кронування чотирьох платанів біля закладу громадського харчування «Уж-Венеція» на Слов'янській набережній, 4, яке «замовив» його власник Юрій Терпак в грудні 2023 року та січні цьогоріч.

«Пів тисячі (!) підписів за трохи більше ніж одну добу, щоб зберегти платани на Слов'янській набережній!

Підтримка приходить не лише з Ужгорода, але й Мукачева, Ясіня, Сваляви, Івано-Франківська, Львова, Вінниці, Чернігова, Києва і навіть Нідерландів! Від військовослужбовців, від фахових біологів і лісівників, від пенсіонерів, від студентів, від викладачів, від школярів, від вчителів, від приватних підприємців, від мам в декреті, від журналістів, від архітекторів, від перекладачів, від митців, від письменників, від представників громадських організацій, від спортсменів, від айтівців, від величезної кількості людей найрізноманітніших покликань» – зазначила на своїй сторінці у фейсбуці співавторка звернення Дзвенислава Білоног з ГО «ФОРЗА».

Небайдужа громадськість прагне зберегти зелені насадження для наступних поколінь, домогтися присвоєння платанам статусу парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення та офіційної назви «Платанова алея», внесення до реєстру об'єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ) зі встановленням обмежень у використанні його земель.

Адже, як наголошують ініціатори звернення, дана алея «як і липова алея на набережній Незалежності, є окрасою міста, джерелом кисню, захистом від шуму та пилу, важливим елементом водорегуляції та формування мікроклімату, місцем відпочинку ужгородців та гостей міста». 

У зверненні, яке адресується до міської та обласної влади, правоохоронних та контролюючих органів, громадськість просить до вирішення питання щодо присвоєння Платановій алеї охоронного статусу як об'єкта ПЗФ припинити будь-які дії з обрізки, кронування, топінгу платанів, а також перевірити законність продажу земельної ділянки на Слов’янській набережній, 4. Оскільки сам заклад "Уж-Венеція" знаходиться в прибережній захисній смузі р. Уж, тобто на землях загального користування (набережній), які за чинним законодавством заборонено передавати в приватну власність.

 

Коментарі
08 Лютого 2024, 12:04
Я в шоці, як познущалися з дерев. В мене був улюблений Платан з гарними гілками. Я завжди приїжджала додому і йшла до нього, по гілкам забиралась і сиділа. Тепер ті гілки зрізали чомусь. Це жах. Навіщо?
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024