В Ужгороді відзначили 85-ту річницю Карпатської України

16 Березня 2024, 09:13
В Ужгороді відзначили 85-ту річницю Карпатської України 319
В Ужгороді відзначили 85-ту річницю Карпатської України

В Ужгороді 15 березня відзначили 85-ту річницю Карпатської України та 150-річчя з дня народження політичного, культурного, релігійного діяча, президента Карпатської України Августина Волошина.

Про це пише Суспільне.

15 березня 1939 року Сойм Карпатської України проголосив незалежність краю від Чехословацької Республіки. Августин Волошин став президентом, а Юліан Ревай — прем'єр-міністром. Державною мовою була оголошена Українська, державним прапором — синьо-жовтий стяг, а гімном — «Ще не вмерла Україна».

Військові, громадськість, представники духовенства та керівництва краю поклали квіти до пам’ятника Августину Волошину на набережній Незалежності. Хвилиною мовчання присутні вшанували всіх загиблих у боротьбі за свободу та незалежність України.

 

«Для будь-якого закарпатця, для усього закарпатського краю, я вважаю, це дуже визначна дата. Для нас, для наших предків цей день є сакральним, тому що вони, знаючи, що програють фізичну війну, просто йшли проти багатотисячної армії окупанта. Вони знали, що програють і помруть. Але вони умили кров’ю, нашу рідну закарпатську землю, знаючи й вірячи в те, в тій крові зросте нове покоління, яке продовжить їхню справу», — розповів учасник заходу Тарас Деяк.

Заслужений академічний Закарпатський народний хор також підготував мистецько-патріотичну акцію "Моя Карпатська Україно!". Артисти виконали Гімн України та патріотичні й стрілецькі пісні.

«Наші воїни-добровольці, які поклали життя за Україну, за її незалежність, своєю волею, своєю любов’ю до рідного краю, нам, майбутнім поколінням, дали великий приклад. Велика їм шана і гордість за те, що ми українці можемо жити у вільній незалежній країні. Я б хотіла вкотре підкреслити, що сьогодні наші воїни, які стоять на передовій, які захищають територіальну цілісність нашої України, як і сотні років тому, бережуть нашу волю, свободу, нашу гідність. Нехай їм Бог допомагає у цій благородній справі. Україна переможе і кожна дитина, кожен син, кожна донька, повернуться додому», — поділилася учасниця заходу Наталія Стинич.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024